PageRank (PR)

De PageRank, vaak afgekort tot PR, is de populariteit van een website, volgens het Google algoritme. Google onderscheidt zich als zoekmachine door de toepassing van de PageRank. De naam komt van Larry Page, die samen met Sergey Brin oprichter van Google is. PageRank is een belangrijke factor binnen het Google algoritme en heeft een belangrijk aandeel in de positie van een website binnen de zoekresultaten.

De oorsprong van de PageRank

De gedachte achter de PR is dat een website waar veel andere websites naar verwijzen middels een link, een bepaalde populariteit heeft en dus waarde biedt. Deze populariteit is ook wat waard, reden voor Google om die te belonen als off-page SEO-factor bovenop de on-page SEO-factoren als techniek en content.

De werking van de PageRank

De PageRank wordt gebaseerd op de links die naar een website verwijzen. In de eerste jaren draaide het vooral om het aantal links, waardoor het lonend was om zoveel mogelijk aan linkbuilding te doen. Tot linkbuilding echter op grote schaal commercieel werd aangeboden en er vele websites werden opgezet met enkel als doel hier links op te plaatsen om PR voor websites op te bouwen. Door middel van link farms en overige technieken werd het gemakkelijk om (veelal betaald) snel een PageRank op te bouwen.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Omdat linkbuilding geen waarde toevoegde en er zelfs voor zorgde dat slechte websites of websites die geen of weinig waarde boden, ging de waarde van links op de schop. Bepaalde links, zoals op sociale media of bij reacties in forums, werden NoFollow links, waardoor ze geen bijdrage meer leverden aan de PageRank. Voor andere links geldt dat er meer waarde wordt gehecht aan relevante links dan aan weinig of niet-relevante links. Relevantie zit vooral in overeenkomst in onderwerp tussen beide websites of webpagina’s. Een link van de website van een fietsenmaker naar die van een hotelketen is natuurlijk minder relevant dan een link van diezelfde fietsenmaker naar een leverancier van fietsonderdelen.

Zie ook ‘Wat is Google PageRank en hoe werkt het?

SEO-begrippenlijst