NoFollow-link

Een NoFollow-link is een backlink die geen linkjuice overdraagt. Deze link draagt dus niet direct bij aan je PageRank. Niettemin zijn ook NoFollow-links belangrijk om naar je website te krijgen. Deze dragen bij aan je linkprofiel en verwijzen mensen naar jouw website. Het is dus beslist niet slecht om NoFollow-links naar je website te ontvangen.

Redenen voor NoFollow-tag

De NoFollow wordt middels een HTML-tag (rel=”nofollow”) bekendgemaakt aan de zoekmachinebots. Er zijn diverse redenen waarom deze tag aan een link zou (moeten) worden toegevoegd. De meest belangrijke en meest voorkomende zijn

  1. Gekochte links: wanneer je adverteert of om een andere reden betaalt voor een backlink op een andere website, is het geen “verdiende” link en mag deze geen linkjuice overdragen.
  2. Footerlinks van (bijvoorbeeld) webbouwers: wanneer een webbouwer of webdesigner onder iedere website die deze oplevert een link mag plaatsen, bouwt deze heel snel en heel makkelijk een enorm aantal links op.
  3. Reacties op blogs en in forums: wanneer je bij iedere reactie op een blog of in een forum een link naar je website kan plaatsen, wordt het opbouwen van backlinks wel heel makkelijk.
  4. Links op sociale media: ook voor het plaatsen van links op sociale media geldt dat het te makkelijk zou worden om een fors aantal links naar je website op te bouwen wanneer deze gewoon DoFollow zouden zijn.

Kortom: de NoFollow-tag zorgt ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt om op een nette manier zijn linkprofiel op te bouwen.

Begrippenlijst