Wat is een long tail zoekterm?

Een long tail zoekterm of zoekwoord is een zoekterm met een laag zoekvolume. Er wordt dus (relatief) weinig gezocht op deze zoekterm. Dat betekent niet dat het geen interessante zoekterm kan zijn. Op long tail zoektermen zijn vaak veel verschillende varianten, waardoor je dus op veel varianten gevonden kan worden. Tel je de zoekvolumes van al die zoektermen bij elkaar op, wordt het bij elkaar alsnog een interessant zoekvolume. Vaak is de concurrentie op deze long tail zoektermen ook laag, dus kun je er makkelijker mee ranken dan met short tail zoektermen.

Het misverstand over long tail

Er wordt wel eens gezegd dat long tail zoektermen bestaan uit meer dan 3 woorden. Dit hoeft niet per se. Er zijn long tail zoektermen met minder dan 3 woorden én er zijn zoektermen meer dan 3 woorden die weer niet ‘long tail’ te noemen zijn.

Long tail vs. short tail

Wat nu precies long tail zoektermen zijn kun je eigenlijk alleen vaststellen door ze in context te plaatsen met een groep aanverwante, relevante zoektermen. Er is geen exact getal om te bepalen wanneer een zoekterm short tail of long tail is. Het heeft alles te maken met de verhouding ten opzichte van de andere zoekvolumes.

Een uitgebreide uitleg vind je hier.

Begrippenlijst