Wat is een kruimelpad?

Het kruimelpad -in het Engels breadcrumbs– is een extra stukje navigatie op je website. Deze breadcrumbs zijn een weergave van het pad dat je aflegt op een website naar de webpagina waar je op dat moment bent. Het is een wegwijzer om je te laten zien waar de pagina in de websitestructuur staat. Het kruimelpad helpt je bezoeker om terug te gaan, hoger in de hiërarchie van een website en om te begrijpen waar je precies binnen een website bent.

Het kruimelpad en SEO

Over het effect van het kruimelpad voor SEO is nog veel discussie. De ene SEO-specialist ziet geen of weinig effect, de ander juist een duidelijk effect. Toen bij mij de breadcrumbs in mijn website werden ingeschakeld, steeg ik wel enkele posities met een aantal relevante zoektermen. Sowieso kan het weinig kwaad om het kruimelpad in te schakelen.

Waar komt de naam vandaan?

De naam kruimelpad is vrij makkelijk uit te leggen: de broodkruimels die Hans en Grietje strooiden moesten hen ook weer terugleiden naar het huis van hun ouders. Zo geldt ook voor het kruimelpad op je website, dat je weer via de juiste route terug moet brengen naar de homepagina van je website.

Synoniemen en varianten

Enkele verschillende varianten op het kruimelpad zijn, naast het al genoemde Engelse breadcrumbs:

  • Breadcrumb trail
  • Kruimelpadnavigatie
  • Broodkruimels

Kruimelpad in Google

Sinds 2018 geeft Google ook een kruimelpad weer in de zoekresultaten als alternatief voor de URL van de pagina. Wanneer ervoor gekozen wordt voor deze broodkruimels en waarom, is onduidelijk.

Onder de blauwe link in Googles organische zoekresultaten staat geen URL meer, maar een kruimelpad.

Begrippenlijst