Google+ (Google Plus)

Google+ was/is het sociale netwerk van Google, dat op 28 juni 2011 werd gelanceerd. Op 2 april 2019 trok Google de stekker uit het netwerk, althans voor consumenten. Het blijft vooralsnog bestaan voor zakelijk gebruik, al is de vraag hoeveel mensen er dan nog gebruik van blijven maken. Als sociaal netwerk werd Google+ vooral vergeleken met Facebook.

Hoe werkte Google+?

Bij Google+ volgde je mensen, zoals dat op Twitter ook gebeurt. Er was dus geen sprake van het uitnodigen voor een wederzijdse verbinding, zoals op Facebook of LinkedIn. De insteek van Google+ was dan ook niet dat je vrienden of bekenden opzocht -hoewel dat uiteraard niet uitgesloten was-, maar dat je mensen volgde op basis van overeenkomstige interesses.

Onderdelen

Google+ kende verschillende onderdelen:

  • Profielen; de pagina’s van privépersonen
  • Pagina’s; pagina’s van bedrijven, merken, instellingen of bekende personen
  • Communities; groepen waarin specifieke interesses besproken worden
  • Evenementen; zowel ‘live’ als online evenementen die je kunt bezoeken

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf was in eerste instantie onderdeel van Google+. Met Google Mijn Bedrijf beheerde je toen ook de (bedrijfs)pagina binnen Google+. Na enkele jaren werd Google Mijn Bedrijf losgetrokken van Google+, zo had je geen Google+ nodig om jouw bedrijf te beheren.

Google Hangouts

Google Hangouts begon als onderdeel van Google+ en is begin 2015 als volledig losstaand onderdeel operationeel. Ook Hangouts is niet meer voor consumenten te gebruiken, maar enkel voor bedrijven.

Begrippenlijst