Google Penguin Update
De Penguin update is een wijziging in het algoritme van Google, die in april 2012 voor het eerst werd uitgerold. Penguin is een update waarbij de focus ligt op het elimineren van webspam, met name foute links. Het doel van de Penguin update is om matige en slechte webpagina’s uit de SERPs te weren en zo meer relevante zoekresultaten aan Google gebruikers voor te schotelen.
Google en PageRank: het draait om backlinks
Toen Larry Page en Sergey Brin in 1997 begonnen met Google, wilden ze de manier waarop de posities bepaald werden anders aanpakken dan de bestaande zoekmachines. De insteek was daarbij dat websites waar veel naar gelinkt werd wel goede websites moesten zijn. Goede websites verdienden destijds een vermelding (backlink) op een andere website. Daaruit ontstond de PageRank, waarbij een website met veel backlinks een hoge PageRank kreeg. Hiermee werd Google onderscheidend en bood de beste zoekresultaten.
Google Penguin als bestrijder van foute linkbuilding
Toen bleek dat links op grote schaal werden verkocht en er allerlei trucs werden gebruikt om maar zoveel mogelijk backlinks te kunnen krijgen of verkopen. Om hier een eind aan te maken is de Penguin Update dus uitgerold. Backlinks werden niet meer alleen op basis van aantal en PageRank van de verwijzende pagina gewogen, ook vele andere factoren gingen een rol spelen.
Factoren van de Penguin update
De Penguin update is gebaseerd op een aantal factoren, waarmee zogenaamde webspam werd afgestraft. :
- Spammy links; links van linkfarms, Private Blog Networks, enzovoort
- Links vanuit jouw website (externe links) naar onbetrouwbare of dubieuze websites
- Overgeoptimaliseerde ankerteksten van je backlinks
- Overgeoptimaliseerde content
- Duplicate content
- Gekochte links
Penguin 3.0: laatste update van Penguin zelf
Op 17 oktober 2014 werd duidelijk dat de langverwachte Google Penguin 3.0 algoritme-update werd uitgerold. Dit was de laatste ‘eigen’ update voor Google Penguin. Bij de volgende update werd Penguin onderdeel van het core algoritme van Google.
Penguin 4: onderdeel van het core algoritme
Sinds de uitrol van Penguin 4 in 2016 is de update onderdeel van het core algoritme. Google vindt dat dit onderdeel dus zelfstandig genoeg kan opereren en er dus niet of nauwelijks meer handmatig aan hoeft te worden gesleuteld. Sinds Penguin 4 is er ook geen sprake meer van afstraffen door middel van penalties, maar worden de slechte links simpelweg genegeerd. Ook is sinds Penguin 4 een eventuele penalty niet (per se) meer voor de hele website, maar alleen voor de webpagina(‘s) waar onnatuurlijke links naar zijn aangelegd.