Google Penalty

We spreken van een Google Penalty wanneer je website ineens fors gedaald is in de zoekresultaten van Google. Wanneer dit gebeurt bij zoektermen waar je website hoog mee stond, heb je waarschijnlijk een penalty te pakken.

Wanneer je website ongeoorloofde technieken toepast om hoog in de zoekmachines te komen (black hat SEO), word je bestraft wanneer Google dit ontdekt. Dan heb je een Google Penalty te pakken. Het Engelse woordenboek Merriam-Webster geeft onder andere als omschrijving voor penalty:

punishment for breaking a rule or law

Een Google Penalty is in feite niets anders dan dat: een afstraffing omdat je je niet netjes aan de regels houdt. Je kunt een Google Penalty krijgen als gevolg van een algoritme-update, of een handmatige penalty omdat Google onregelmatigheden op je website of in je linkprofiel heeft ontdekt.

Dit toont aan dat SEO geen klus is die je zomaar kunt oppakken. Je moet echt op de hoogte zijn van de geldende regels en de technieken die geoorloofd zijn. Om een penalty te voorkomen is het dus zaak om:

  • Zelf goed op de hoogte te zijn van de huidige stand van zaken op gebied van zoekmachine-optimalisatie, en/of
  • Een betrouwbare partij in te schakelen, met aantoonbare resultaten, goede referenties en die open kaart met je speelt

Bij een penalty is je website nog wel terug te vinden in de zoekresultaten. Wanneer je website echt volledig verdwenen is, spreken we van een ban.

Begrippenlijst