Wat is de Google Knowledge Panel?

De Google Knowledge Panel is het blok met informatie dat aan de rechterkant van de zoekresultaten verschijnt. Hierin staat snelle informatie over het onderwerp waar je naar zoekt. De Knowledge Panel geeft informatie over:

  • Bekende personen
  • Bedrijven
  • Plaatsen
  • Dingen

Google Knowledge Panel over Gloria Estefan

Verbanden leggen

Googles Knowledge Graph verzamelt informatie vanaf het internet, maar legt ook verbanden. Wanneer je een Knowledge Panel ziet verschijnen, staan daar meestal ook aanverwante onderwerpen in. Ook worden er suggesties weergegeven wanneer je op een resultaat klikt. Vooral bij bedrijven en plaatsen opent dan een nieuw scherm, waar aanverwante bedrijven en plaatsen getoond worden.

Blokje met gerelateerde onderwerpen bij de Google Knowledge Panel - in dit geval bij Gloria Estefan

Jouw bedrijf in de Knowledge Panel

Je hebt ongetwijfeld gezien dat er een Knowledge Panel verschijnt wanneer je op een bedrijf zoekt. Dat wil je uiteraard ook zien in de zoekresultaten wanneer men op jouw bedrijf googelt. Hiervoor heb je een (goed ingevulde) Google Mijn Bedrijf nodig. De zoekmachine haalt data als adresgegevens en openingstijden namelijk uit Google Mijn Bedrijf.

Knowledge Panel voor mijn eigen bedrijf Letterzaken in 2015

Google Knowledge Panel voor Letterzaken in 2015

Kennisvenster versus Knowledge Panel

Google gebruikt zelf de Nederlandse term ‘kennisvenster‘. Je kan dus Knowledge Panel en Kennisvenster tegenkomen, wat dus gewoon dezelfde zoekweergave in de zoekresultaten is.

Wijzigingen

De vormgeving en inhoud van de Knowledge Panel wijzigt regelmatig. Google test en experimenteert om zo te bepalen wat relevante informatie is voor de gebruikers van de zoekmachine. Zo werden in februari 2016 samenvattingen van reviews voor hotels toegevoegd. In september 2016 werden reviews van externe sites toegevoegd aan de Knowledge Panels voor bedrijven.

Knowledge Panel met reviews van externe sites

Zo zorgt Google ervoor telkens relevante informatie te bieden in de Knowledge Panel.

Begrippenlijst