Google Knowledge Graph

De Google Knowledge Graph (Nederlands: Kenniskaart) is een kennisbank, geïntegreerd in Google, waarmee Google direct antwoorden wil geven op mogelijke vragen die volgen uit een informationele zoekopdracht. Deze antwoorden zijn vaak voorzien van beeldmateriaal, afkomstig van relevante bronnen als Wikipedia en Google Mijn Bedrijf. Met Google Knowledge Graph wordt kennisbank/database zelf bedoeld, de kennis uit de kennisbank wordt in verschillende vormen gebruikt in de zoekresultaten.

Het ontstaan van Google Knowledge Graph

Google Knowledge Graph werd geïntroduceerd in 2012. Destijds werd de informatie onder andere gehaald van Freebase -een kennisbank die Google zelf had gekocht-, Wikipedia en CIA World Factbook. Eind 2014 besloot Google om Freebase te sluiten, waardoor Wikidata nu een belangrijke rol speelt. Dit zijn mogelijk de belangrijkste, maar niet de enige bronnen die Google gebruikt. Net als bij de algoritmes, zullen we waarschijnlijk nooit weten waar de informatie allemaal geverifieerd wordt.

Verschillende weergaven

De informatie van de Google Knowledge Graph wordt op verschillende manieren weergegeven. Zo is er de Google Knowledge Panel rechts in de SERP, de Google Answer Box en Google Carrousel.

Google Knowledge Graph Box - Letterzaken

Google Knowledge Panel

Ook de weergave van het telefoonnummer van een bedrijf of de weersverwachting horen bij de Google Knowledge Graph.

Begrippenlijst