EMD – Exact Match Domain

EMD is de afkorting voor Exact Match Domain; een domeinnaam met exacte overeenkomst voor een zoekterm. Voor een loodgieter in Zutphen zou dat loodgieterzutphen.nl zijn. Een EMD was interessant, omdat dit je hielp om makkelijk te ranken op de woorden in de domeinnaam. Tegenwoordig is een EMD niet per se beter dan een domeinnaam met de naam van je bedrijf. Een EMD kan nog enigszins bijdragen aan je vindbaarheid, maar andere SEO-factoren spelen een veel grotere rol.

EMD werd veel misbruikt

De Exact Match Domain is veel misbruikt om makkelijk mee te ranken, waardoor EMD’s tegenwoordig kritischer benaderd worden door de zoekmachines. Wat er veel werd gedaan was websites van 1 pagina plaatsen op een EMD om daarmee snel en makkelijk te scoren op soms concurrerende zoektermen. Omdat veel van deze pagina’s niet echt veel waarde boden of enkel werden ingezet om verder door te leiden naar de werkelijke website van een bedrijf, en de inhoud daarmee weinig voorstelde (thin content), is onder andere de Exact Match Domain update uitgerold.

Niet direct waardeloos

Het feit dat de zoekmachines de Exact Match Domains kritischer benaderen, zegt niet dat EMD’s nu direct waardeloos zijn. Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds EMD’s zijn die goed ranken. Wanneer je goede content biedt, heeft een EMD nog zeker enige waarde. De tijden van makkelijk scoren met een Exact Match Domain zijn echter wel voorbij.

Begrippenlijst