Dofollow-link

Een dofollow-link is een link die waarde overdraagt naar de webpagina waar naar gelinkt wordt. Deze waarde die je overdraagt, noemen we linkjuice. Door veel links, en dus linkjuice te krijgen, bouwt jouw website PageRank op. Hoe hoger je PageRank (PR), hoe hoger de autoriteit van je website. En met die hogere autoriteit scoor je makkelijker in de zoekmachines. Hiermee zijn links een belangrijk onderdeel van SEO.

Standaard dofollow

Wanneer je in je website door middel van links verwijst naar een andere webpagina, is dat standaard een dofollow-link. Wil je geen PR doorgeven, dan maak je van een link een nofollow-link. Vergeet daarbij niet dat je zelf ook graag je PR wilt opbouwen door het ontvangen van dofollow-links. Maak -als je er kritisch op wilt zijn aan wie je linkjuice doorgeeft- een goed overwogen keuze.

Eigenlijk bestaat ‘follow’ of ‘dofollow’ niet

Als we het heel feitelijk benaderen, bestaat er niet zoiets als een dofollow- of follow-link. Standaard is een link dus dofollow, maar in de broncode van een webpagina vind je in tegenstelling tot de nofollow-tag geen specificatie die duidt op ‘dofollow’. We noemen links die waarde overdragen wel zo, technisch gezien bestaat die term eigenlijk niet.

Geen nadeel voor jouw website

Dat je via dofollow-links linkjuice doorgeeft naar een andere website is niet nadelig voor jouw website. Je hoeft het daarom niet te laten. Sterker nog: het internet drijft zo’n beetje op links, dus waarom zou jij je dan inhouden? Hou gewoon aan dat wanneer het je lezer helpt, je die link plaatst.

Begrippenlijst