CMS (Content Management System)

CMS staat voor Content Management System, goed vertaald: systeem om de inhoud van je website te beheren. Een CMS stelt jou als eigenaar of beheerder van een website in staat om zelf de inhoud bij te houden. In de begintijd van het internet was het bijhouden van de website voorbehouden aan de webbouwer of een andere (ICT)technische beheerder. Dit kostte bij iedere wijziging weer geld, dus was het niet erg aantrekkelijk, behalve voor grote(re) bedrijven. Dankzij CMS’en kan vrijwel iedereen een website beheren.

Custom built CMS’en

De eerste CMS’en werden door webbouwers gebouwd volgens hun eigen ideeën en werkwijze. Hierdoor hadden de meeste webbouwers hun eigen CMS. Het grote nadeel hieraan is dat bij het faillissement van de webbouwer, of het verbreken van de relatie met de webbouwer, er geen ondersteuning meer is voor het CMS. Bij het overstappen naar een andere webbouwer, zal er een ander CMS komen. Niet alleen is dit vaak een flinke kostenpost, het betekent ook dat er weer een nieuw systeem geleerd moet worden.

Open source CMS’en

Naast de custom built Content Management Systemen bestaan er ook open source CMS’en. Deze Content Management Systems zijn ontwikkeld door een grote groep ontwikkelaars, die samen één standaard willen neerzetten, waar veel mensen gebruik van kunnen maken. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot de broncodes, om zo varianten of toevoegingen te ontwikkelen voor een bepaalde software. De meeste open source CMS’en zijn in basis gratis en enkel toevoegingen als themes/templates en plugins zijn dan betaald. Overigens zijn er vaak ook gratis versies van die toevoegingen verkrijgbaar.

Bekende open source CMS’en zijn:

Het grote voordeel van open source CMS’en is dat er veelal veel ontwikkelaars aan werken en problemen die ontstaan -zoals veiligheidslekken- vaak snel worden opgelost. Het nadeel is wel dat veel gebruikte CMS’en een interessant doelwit zijn voor cyberaanvallen. Kostentechnisch zijn open source CMS’en echter zeer interessant en een andere webbouwer die het CMS beheerst is ook zo gevonden indien nodig.

Begrippenlijst