Bedrijfsgegevens Google Mijn Bedrijf aanpassen in Google zelf

Google Mijn Bedrijf beheren hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vanaf nu in ieder geval niet meer. Je kunt vanuit Google nu heel makkelijk de gegevens van jouw bedrijf aanpassen. Maar wacht, er is meer!

Bedrijfsgegevens aanpassen in Google zelf

Allereerst het aanpassen van je bedrijfsgegevens. Daarvoor hoef je niet meer naar Google Mijn Bedrijf  Nu kan dat direct in Google zelf.

Vind je eigen bedrijf

Je begint uiteraard met zoeken naar je eigen bedrijf in Google. De zogenaamde ‘branded search‘. Wanneer je ingelogd bent met je Google-account (en wie is dat niet tegenwoordig?), krijg je het volgende te zien:

Drie mogelijkheden om je bedrijfsgegevens direct in Google te beheren

Je ziet dat je hier direct 3 dingen kunt doen:

 • Gegevens bewerken
 • Foto’s toevoegen
 • Meer doen met Google Mijn Bedrijf

Het grote voordeel is dat je gewoon vanuit Google wijzigingen kunt aanbrengen in jouw Google Mijn Bedrijf. Gewoon zoeken naar jouw bedrijf op Google en aan de slag.

Bewerk je gegevens

Hoe makkelijk kan het zijn? Je klikt op de regel “Gegevens bewerken” en je kunt aan de slag. Hier pas je een aantal zaken direct aan:

 • Bedrijfsnaam; kleine kans dat je dit eens moet doen, maar toch
 • Adres; zal iets vaker voorkomen, maar ook niet vaak, mag ik hopen voor je
 • Telefoonnummer; ook dit zal niet vaak gebeuren, maar je past het hier in ieder geval makkelijk aan
 • Openingstijden; hier pas je je standaard openingstijden aan
 • Website; ook dit zal niet gauw gebeuren, maar de mogelijkheid is er
 • Categorie; hier pas je alleen de hoofdcategorie aan, niet de extra categorieën

Pas de Google Mijn Bedrijf-gegevens direct aan

Je kunt dus niet alles aanpassen, wat wel prettig was geweest. Voor bijvoorbeeld aangepaste openingstijden tijdens feestdagen, vakanties en andere speciale gelegenheden, moet je nog altijd naar Google Mijn Bedrijf. Eerder schreef ik al over de noodzaak van aangepaste openingstijden en hoe je dat aanpast in Google Mijn Bedrijf.

De kans dat je deze wijzigingen moet uitvoeren, is vrij klein. Maar wacht, er is meer!

Foto’s toevoegen

Voor het toevoegen van foto’s hoef je in ieder geval niet meer naar Google Mijn Bedrijf. Vanuit je Google Knowledge Graph Box kun je nu direct foto’s toevoegen. Alhoewel, direct? Als je op ‘Foto’s Toevoegen’ klikt, kom je in de beheeromgeving van jouw Google Mijn Bedrijf. Prima dus, want ook direct op de plek waar je foto’s kunt toevoegen. En direct ook verschillende categorieën voor je foto’s. Handig! Zo kun je foto’s toevoegen van:

 • Het interieur van je bedrijf
 • De buitenkant van je bedrijf
 • Mensen aan het werk
 • Je team

Foto's toevoegen aan Google Mijn Bedrijf vanuit de Google Knowledge Graph Box

Oh en bovenaan staan ook nog de ‘Identiteitsfoto’s’. Daar kan je logo in, wat specifieke foto’s van je bedrijf, keurmerken. Alles wat maar relevant is voor de identiteit van je bedrijf. Maar wacht, er is meer!

Doe eens meer met Google Mijn Bedrijf

Nou ja, dat wil Google graag. Want de derde optie is ‘Doe meer met Google Mijn Bedrijf’. En dat leidt je naar de beheeromgeving van Google Mijn Bedrijf, waar je nog meer details kunt toevoegen of wijzigen, inzichten krijgt en je Google reviews beheert. Had ik al verteld dat die Google reviews steeds belangrijker gaan worden? Hoe dan ook, als je jouw bedrijf serieus neemt en het beheer via Google Mijn Bedrijf toch met enige regelmaat oppakt, ken je deze omgeving vast wel:

Doe meer met Google Mijn Bedrijf: jouw beheeromgeving

Beheer van Google Mijn Bedrijf nu makkelijker?

Naar mijn mening wordt het beheer van jouw Google Mijn Bedrijf nu wel makkelijker. Wat vind jij? Ik ben benieuwd naar jou ideeën en/of mening.

22 antwoorden
 1. Flo
  Flo zegt:

  Zeker makkelijker geworden. En weet je wat helemaal super is? Ze hebben er een App voor gemaakt :) – voor Android tenminste. Zo is je dashboard altijd binnen handbereik.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Je bedoelt de Google Mijn Bedrijf app? Die is er ook voor iOS, dus dat is zeker ook een aanrader. Niettemin is het toevoegen van foto’s en ander werk, waarbij je toch net wat meer handelingen moet doen, wat mij betreft makkelijker op een pc of laptop :-)

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Wat bedoel je precies met “of je naar voren kan komen met je bedrijf in Google Mijn Bedrijf”? Wanneer zou je naar voren willen komen, is dat bijvoorbeeld gebaseerd op zoektermen?

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Opnieuw verifiëren is niet nodig bij de wijziging van je bedrijfsnaam. Wanneer je bedrijf geverifieerd is kun je in Google Mijn Bedrijf in principe alle wijzigingen doorvoeren die nodig zijn.

 2. Wannes Haesebeyt
  Wannes Haesebeyt zegt:

  Weet u het zeker dat dit geen probleem zou zijn als we onze bedrijfsnaam zouden wijzigen, want ik vond op Google het volgende: ‘Als u uw bedrijfsnaam wijzigt nadat u een verificatiekaart heeft aangevraagd, moet u uw bedrijf opnieuw verifiëren.’ (Ons bedrijf is nog maar 2 dagen geverifieerd, maar is wel al te vinden op Google).

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Juni 2020 is de bedrijfsnaam Letterzaken gewijzigd naar Optimus Online. Dat is zonder problemen doorgevoerd in Google Mijn Bedrijf en ik kan mij niet herinneren dat hiervoor nog verificatie nodig is geweest. Mogelijk doelen ze met ‘nadat u een verificatiekaart heeft aangevraagd’ niet ‘nadat uw bedrijf geverifieerd is’, maar ‘voordat u uw bedrijf met de verificatiekaart geverifieerd heeft’. Maakt dat het wat duidelijker?

   Mocht er wel bevestiging nodig zijn van de wijziging van de bedrijfsnaam, dan is dat sowieso snel en zonder al te veel moeite te regelen.

 3. Wannes Haesebeyt
  Wannes Haesebeyt zegt:

  Heel erg bedankt voor uw duidelijke uitleg. Ik had nog één vraag. Kun je een wikipedia-pagina aan Google Mijn Bedrijf koppelen, zodat mensen deze informatie ook zien?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Nee, het is Google die bepaalt of informatie uit Wikipedia wordt overgenomen in de Knowledge Card. Nu kom je al niet snel op Wikipedia, en als dat het geval is, lijkt me de kans groot dat Google dat dan wel overneemt in de weergave.

 4. Wannes Haesebeyt
  Wannes Haesebeyt zegt:

  We hebben ondertussen onze bedrijfsnaam gewijzigd, maar dit is nog niet te vinden op Google. Enkel als ik de naam helemaal aan elkaar schrijf vind ik het terug op Google. Komt dit nog, of is er iets verkeerd?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Google moet vertrouwd raken met de naam. Wat daarbij helpt is bedrijfsvermeldingen op bedrijvengidsen, zoals hier vermeld. Laat je niet misleiden door de focus op local SEO, dit geldt voor alle bedrijfsnamen. Als de oude naam nog ergens vermeld staat, is het zaak dat zo snel mogelijk te wijzigen, zodat het overeenkomt met wat er in je Google Mijn Bedrijf staat.

 5. Wannes Haesebeyt
  Wannes Haesebeyt zegt:

  Eigenlijk is onze bedoeling om onze bekendheid groter te maken op Google zodat het makkelijker zou zijn om ons bedrijf ‘Toerisme Vlaamse Ardennen’ te verifiëren op Instagram. We zijn al op Facebook geverifieerd, maar nog niet op Instagram… Heeft u soms nog tips om ervoor te zorgen dat onze aanwezigheid op Google groter wordt?

  Beantwoorden
 6. Annemiek
  Annemiek zegt:

  Ik heb een vraag; mijn man heeft zijn bedrijf aangemaakt op mijn google account waardoor ik alles op mijn mail ontvang. Graag wil ik dat hij zijn eigen bedrijf op zijn eigen mail (google account) beheerd.
  Zelf heb ik ook een bedrijf en wil dit dan ook graag op mijn eigen google account aanmaken zonder dat ik 2 bedrijven op mijn google account heb.

  Hoe kan ik dit wijzigen? = zijn bedrijf op zijn eigen google account zetten.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Je kunt jouw man beheerder maken door eerst zijn account te koppelen en dan hem eigenaar te maken. Ik weet het niet helemaal uit mijn hoofd en daarnaast kan dit soort zaken nog weleens wijzigen, maar het kan zijn dat er enige tijd moet zitten tussen beheerder maken en eigenaar maken.

 7. Frank
  Frank zegt:

  Dank voor het Artikel Nathan. Heb nog 1 vraagje. Ik zie een voorbeeld van een bedrijf dat bij google zoekresultaten getoond wordt bij de rechter kantlijn terwijl hun bedrijfsnaam anders is dan het zoekwoord. Gaat om verschillende zoektermen die variaties zijn op hun bedrijfsnaam. Dat wil iedereen wel denk ik, hoe zorg je daar voor?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Er zijn meerdere factoren die hieraan kunnen bijdragen. Een van de belangrijkste is reviews ontvangen waar dit soort woorden in voorkomt. Google gaat jouw bedrijf dan associëren met deze woorden, wat dus kan bijdragen aan jouw vindbaarheid op die woorden.

   Een andere manier is een werkwijze die officieel niet toegestaan is, maar wel lijkt te werken. Dat is door de naam in Google Mijn Bedrijf (tijdelijk) te voorzien van die woorden. Naar het schijnt slaat Google dat wel op en zou dat ook kunnen bijdragen. Vanwege het risico op schorsing van jouw Google Mijn Bedrijf raad ik deze werkwijze dus niet aan.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dan hebben ze mogelijk die andere truc toegepast. Hoeft niet hoor, soms is het ook niet echt te verklaren wat tot zo’n resultaat leidt.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.