Hoe ik zonder actieve linkbuilding aan backlinks kom
Links zijn belangrijk voor SEO. Ze zijn per slot van rekening een belangrijk onderdeel van ‘autoriteit’ als 1 van de pijlers van SEO. En dus zal je weleens verteld worden dat je aan linkbuilding moet doen. Maar is dat zo? Ik leg je graag uit hoe ik zonder actieve linkbuilding toch aan links kom. Nou ja, met een klein beetje actieve linkbuilding dan…
Google en links als SEO-factor
Je weet ongetwijfeld al dat links naar je website -de zogenaamde backlinks– door Google worden gezien als een soort ‘stem’ op jouw website. Hoe meer stemmen, hoe belangrijker een website wel moet zijn, was het idee. En dus ontstond er een discipline binnen de zoekmachine-optimalisatie die zich puur op het verkrijgen van backlinks richt: linkbuilding.
Actieve linkbuilding of niet?
Er zijn vele manieren om actief aan linkbuilding te doen. En ik zal niet ontkennen dat ze over het algemeen werken. Al is het op de korte termijn. In een aantal gevallen is er wel een risico. Koop je namelijk links, dan weet je vaak niet op wat voor websites de backlinks naar jouw website komen te staan. De geschiedenis met het Nederlandse linkbuildingbedrijf Get Indexed toont aan dat die manier van werken niet geheel zonder risico is.
Mijn links zijn verdiend
Zo’n 95% van mijn links heb ik echt helemaal zelf “verdiend”, ik heb er zelf niet actief werk van gemaakt om ze te krijgen. Ongeveer 4% bestaat uit links die je krijgt bij een online vermelding, zoals die op bedrijvengidsen. De laatste procent komt van actief werken aan linkbuilding. Hoe ik de links krijg en waarom ik er toch ergens actief werk van heb gemaakt, vertel ik je graag.
1: Bied je lezer waardevolle content
Dit is wel echt de basis voor de backlinks die ik krijg. Iedere week doe ik mijn stinkende best om een zo goed mogelijk artikel te schrijven voor jou. En er zijn mensen die ze zo waardevol vinden dat ze ernaar linken. Wat precies het idee is achter Googles PageRank. De echte basis van linkbuilding dus.
2: Plaats content op andere websites
Zoals de hele wereld bestaat uit samenwerkingen, is er ook niks mis met samenwerken met andere website-eigenaren. Een gastblog kan voor de bezoekers van een website juist een waardevolle aanvulling zijn op de gebruikelijke blogs op die website. Zo vraag ik wel eens mensen om hun kennis te delen, omdat ik die zelf niet heb. En andersom word ik ook gevraagd om blogs te schrijven voor andere ondernemers.
Gastbloggen op daarvoor bestemde platformen
Er zijn ook veel platformen die drijven op gastblogs. Zonder externe auteurs kunnen ze niet bestaan, zo zijn er op gebied van (online) marketing diverse platformen:
- DutchCowboys
- FrankWatching
- Marketingfacts
- Emerce
- imu
Uiteraard is het wel de bedoeling dat je artikelen aanlevert die echt wat toevoegen. Als lid van het SEO-panel van FrankWatching vis ik er zo uit wat er puur geschreven is om een linkje te krijgen. En zelfs dat is nog niet erg, als het er maar niet te dik bovenop ligt en het artikel zelf wel echt waardevol is.
Zelf begon ik in 2014 met schrijven voor Marketingmed, dat inmiddels is overgenomen door en geïntegreerd in imu.nl.
Maar Google haat gastbloggen, toch?
Sinds 2014 zijn er veel SEO-specialisten die zeggen dat gastbloggen niet mag van Google. Ik durf te stellen dat dat wel heel zwart-wit gesteld is. Er werd te veel misbruik gemaakt van gastbloggen om op die manier maar een link te pakken, maar zoals ik hiervoor ook al aangaf: als je schrijft om waarde toe te voegen, is er niks mis met gastbloggen.
Waar komt dat verhaal dan vandaan?
Het verhaal is de ronde gaan doen nadat Matt Cutts, destijds nog ‘Head of webspam’ bij Google op zijn persoonlijke blog aangaf dat gastbloggen als SEO-tactiek wat hem betreft zijn langste tijd gehad had. Enkele redenen waarom je dit best met een korrel zout mag nemen:
- Het staat op Matt Cutts’ persoonlijke blog en is geen officiële uiting van Google
- Google kan niet zomaar “zien” of je een gastblog schrijft voor de link of niet
Laten we eerlijk zijn: ze kunnen je niet zomaar afstraffen omdat je gastblogs schrijft.
En verder…
Het laatste dat ik er nog over wil zeggen is dat het wel een signaal naar Google kan zijn wanneer je plotseling op veel verschillende websites gastblogs plaatst. Zeker wanneer je veel vergelijkbare artikelen op die diverse websites plaatst, zoals die vermaledijde guestographic…
3: Vermeld je bedrijf op bedrijvengidsen
Veel bedrijven slaan de plank mis doordat ze wel een website hebben, maar zich verder lijken te verstoppen. Als je op een bedrijfsnaam zoekt en niet meer vindt dan hun website, hoe betrouwbaar komt dat over? Vermeldingen op diverse bedrijvengidsen draagt bij aan de betrouwbaarheid. Je laat zien dat je niets te verbergen hebt door je bedrijf ook hier in de etalage te zetten.
Ik sta zelf op bijna 100 bedrijvengidsen en op enkele heb ik daar een backlink te pakken. Iedere link helpt, en deze links zijn gratis…
Met of zonder link: pak die vermeldingen
Niet op alle bedrijvengidsen krijg je een backlink. En bij sommige is het een nofollow-link. Geeft niet, doe het gewoon, pak die vermeldingen. Google vindt het fijn als je je niet verstopt. Zeker voor lokale ondernemingen zijn die vermeldingen cruciaal voor je vindbaarheid. Maar niet alleen voor lokale ondernemingen, dus ga ermee aan de slag.
Lees hier meer over op ‘Verbeter zelf je lokale vindbaarheid’.
4: Gebruik webmentions als aanleiding voor een link
Soms wordt jouw bedrijf online genoemd, maar staat daar geen link bij. Zonde, zeker ook omdat het de lezer dan extra moeite kost om zelf naar jouw website te gaan. Maak daarom gebruik van webmentions om backlinks te krijgen. Zelf heb ik dat een paar keer gedaan toen ik naar aanleiding van een training werd genoemd in enkele blogs. Want waarom zouden ze niet even dat linkje plaatsen naar mij, terwijl ze mij noemen?
Hoe je ontdekt wie jou heeft genoemd lees je in dit artikel.
5: Toch een beetje actieve linkbuilding
Bovengenoemde tactiek met de webmentions is natuurlijk al een vorm van actieve linkbuilding. En eentje die wat mij betreft niet verkeerd is. Iemand kan even vergeten zijn een link te plaatsen of geen idee hebben waarom het slim is om het wel te doen.
Link outreach: zelf anderen benaderen voor een backlink
Bij wijze van uitzondering neem ik zelf een enkele keer contact op met anderen voor een linkje. Zoals voor mijn artikel over Keyboost, waar enkele anderen ook al eens over hadden geschreven. Ik linkte naar hun artikel, dus ze konden ook wel naar mij linken toch? Missie geslaagd.
De andere kant: benaderd worden
Zoals ik outreach doe (hoe uitzonderlijk dat ook is), zo doen anderen dat natuurlijk ook. Over het algemeen ben ik daar heel kritisch op en ga ik er niet zomaar op in. Soms is er een uitzondering met een persoonlijke mail (niet de algemene die je vaak krijgt over linkruil) en dan kijk ik of er iets mogelijk is. Mits ik wel iets terug krijg natuurlijk. En ook dat doe ik bij hoge uitzondering.
Eigenlijk moet het ‘link earning’ zijn
Zoals je onder punt 1 al las, hoor je je backlinks toch voornamelijk echt te verdienen. We zouden dat dan ook ‘link earning’ moeten noemen in plaats van linkbuilding. Maar waarom zou het erg zijn als je actief aan de slag gaat om links te krijgen? In bovenstaande punten staan genoeg voorbeelden waarbij het terecht is om even een handje te helpen. Toch?
Google beweert bij hoog en bij laag dat het niet mag
Door enkele uitspraken van grote namen bij Google ontstond de discussie of je nu wel of niet linkbuilding mag doen. Onder andere John Mueller reageerde in een discussie op Googles Webmaster Help Forum dat je zelf geen links mag “maken”.
Ook hier geldt weer: hoe moet Google zien dat jij op een of andere manier actief werkt aan het krijgen van links? Waarom zou je niet mogen vragen om een link als je ergens genoemd wordt? En is je aanmelden bij een online bedrijvengids dan ook niet goed, wanneer je er een link bij krijgt? Aan de andere kant: je kunt dus een hoop links krijgen op behoorlijk natuurlijke manieren, zoals je al ziet.
En jij, hoe kom jij aan je links?
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Leuke en duidelijke blog! Zet mij weer aan het werk om wat meer aan linkbuilding te doen! Blijft toch wel lastig wat betreft Google: is het wel of niet positief om linkbuilding te doen…? Zoals je zelf ook al aangeeft denk ik dat het niet heel veel kwaad kan, als het maar kwalitatieve links zijn!
Rick
Officieel wil Google niet dat jij actief aan linkbuilding werkt. Maar hoe zou de zoekmachine moeten weten hoe jij aan je links komt? In sommige gevallen is het wel duidelijk, zoals de typische PBN’s. Daarmee loop je een risico. En hoewel niemand meer op startpagina’s kijkt, laat staan klikt op links op enig startpagina(kloon), werkt het zoals het nu lijkt nog wel om diverse startpaginalinks te hebben.
Zoals je al aangeeft: als het kwalitatieve links zijn, kan het niet gauw mis gaan.
Interessant artikel. Moet er ook eens dringend werk van beginnen maken.
Met de tips uit het artikel moet je al een mooi begin kunnen maken Roel. Succes!
Opvallend hoe er in Nederland zo veel meer aandacht is voor linkbuilding dan bij ons in Vlaanderen. Bij jullie zijn er zelfs agencies die precies niks anders doen. Heel wat marketingbureaus in Vlaanderen, zelfs grotere, besteden er totaal geen aandacht aan voor hun klanten.
Enfin, de mogelijkheden voor relevante Nederlandstalige backlinks zijn al bij al toch vrij beperkt. Al zie ik bij lokale bedrijven die ik help vaak snel goede resultaten met een beetje investering in autoriteit. Er valt dus nog wel wat mee te winnen.
Eens dat de mogelijkheden vrij beperkt zijn in het Nederlandstalige gebied Davy. Aan de andere kant: het gaat ook niet per se zo om volume, maar om relevantie en kwaliteit. Hoewel er al jaren gespeculeerd wordt over een soort “devaluatie” van backlinks als SEO-factor, zie ik dat nog niet echt gebeuren. Toch geloof ik wel dat makkelijke linkbuilding via PBN’s en startpagina’s uiteindelijk minder effect zal hebben.
En wat betreft de bedrijven die gespecialiseerd zijn in linkbuilding, die lopen wel flink risico hoor, zo heeft de geschiedenis geleerd ;-)
Wat je vooral hedendaags ziet is het inzetten van influencers naast diverse social-media strategieën. Veelal zorgen dan ook platformen zoals Facebook, Instagram, LinkedIN, etc ook voor goede en redelijk krachtige backlinks. Helaas merken wij met ons product en sector dat het heel lastig is om valide en goede backlinks te krijgen. Heb jij hier misschien tips voor hoe wij bijvoorbeeld goed zouden kunnen adverteren met onze CBD producten (bestecbd.nl).
Je hebt inderdaad een lastige niche, waar door zowel overheden als zoekmachines nogal kritisch naar wordt gekeken en waarin je aan bizar veel regels gebonden bent. Persoonlijk ben ik niet echt fan van ‘influencers’, omdat velen van hen vooral zichzelf zo opwerpen en dus niet echt op een natuurlijke wijze een bepaalde populariteit hebben opgebouwd. Daarnaast is daarin best veel te manipuleren, zoals het kopen van volgers en likes.
Backlinks vanaf sociale media zijn niet krachtig voor je SEO. Mogelijk levert het je een mooi aantal bezoekers op en als dat zorgt voor resultaat in de vorm van omzet is dat prima. Op sociale media zijn links echter nofollow en zeker daar met een reden. Je zou daar namelijk heel makkelijk en snel veel links kunnen ‘scoren’.
Je vraag is eigenlijk niet letterlijk van toepassing op mijn vakgebied. Adverteren is namelijk precies wat ik niet doe. Als het gaat om wel onder de aandacht komen en misschien zelfs backlinks krijgen, dan is de strategie die ik in het artikel heb staan toch het meest passende. Het vraagt een lange adem en je zult niet de enige zijn. Dus vraagt het ook om een stuk inventiviteit. Hoe kun je anders uit de hoek komen dan een ander, of hoe kun je nog meer waardevolle informatie geven? Nog beter: hoe kun je echt rumoer maken met of iets echt nieuws, iets spraakmakends of zelfs iets controversieels? Want dat soort zaken wordt wel opgepikt en levert dan backlinks op.
Een laatste tip die ik je kan geven: bedenk iets dat zo waardevol is dat mensen ernaar willen linken. Zo heb ik mijn SERP Snippet Preview Tool laten ontwikkelen omdat vergelijkbare tools (er zijn er genoeg) naar mijn smaak niet compleet waren. Dus is deze tool volledig naar mijn wensen gebouwd en omdat dit kennelijk ook voldoet aan de wensen van anderen, krijg ik ook daar backlinks naartoe.
In eerste instantie is de tool echt ontwikkeld omdat ik er de beste tool van wilde maken op dit gebied. Dat het me backlinks zou opleveren wist ik natuurlijk ook wel, al was het niet echt de insteek. Kun je ook op zo’n manier voorzien in een behoefte, kan je dat zo nog wat links opleveren.