Apple Search: nieuwe zoekmachine in aantocht?

Apple Search komt eraan. Althans, zo lijkt het. In 2015 gokte ik er al op dat Apple op korte termijn een eigen zoekmachine zou lanceren. Die korte termijn was wel erg positief en ook nu moeten we reëel kijken naar wat er gebeurt. Toch zijn er weer signalen die de uitrol van Apple Search aannemelijk maken. De eerste sterke aanwijzing kwam in april 2015 met de uitrol van Apple Maps Connect en in augustus 2020 werd het vuurtje weer aangewakkerd met nieuwe signalen van een eigen zoekmachine.

-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 9 juli 2015 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 3 september 2020-

Hoe het begon in april 2015: Apple Maps Connect

We beginnen dus even in april 2015, toen Apple een e-mail verstuurde dat Apple Maps Connect beschikbaar was voor Nederland en België. Via Apple Maps Connect beheer je de vermelding van je onderneming op Apple Maps. Hiermee maak je jouw onderneming vindbaar via Spotlight (en Siri) op iOS, die deze gegevens weer uit ‘Kaarten’ (de Nederlandse naam voor Apple Maps) haalt:

Apple Spotlight resultaten voor Letterzaken.

Hoe je deze vermelding beheert, lees je in het artikel over Apple Maps Connect. Sowieso is het altijd verstandig om iedere mogelijke vermelding van je bedrijf (zelf) te beheren. En wie weet helpt het straks bij jouw vindbaarheid in Apple’s internetzoekmachine mocht dit er uiteindelijk van komen. Voor je lokale vindbaarheid is het sowieso prima om dit soort platformen te benutten.

Waarom zou Apple een zoekmachine lanceren?

En nu over naar Apple Search als internetzoekmachine. Waarom zou Apple met een eigen zoekmachine komen?

  • Zoekmachine in Safari: Apple heeft een overeenkomst met Google waarbij Google de standaard zoekmachine is in Apple’s internetbrowser Safari. Waarom zou Apple afhankelijk willen zijn van andere partijen, en dan helemaal concurrent Google?
  • Concurrentie: Apple en Google kruisen op vele fronten de degens met elkaar. Het is logisch als Apple daarom liever een andere partner als standaard zoekmachine wil in Safari. Maar waarom zouden ze daarmee Microsoft (Bing) spekken? Of Yahoo?
  • Kennis en techniek in huis: Apple heeft voldoende kennis en techniek in huis om een internetzoekmachine te ontwikkelen zonder al te veel extra moeite.
  • Naadloos aansluiten op gebruikers: Apple heeft miljoenen gebruikers, waarvan vele al allerlei koppelingen hebben tussen hardware en software. Een eigen zoekmachine sluit daar naadloos op aan.

Dit zijn een paar reële redenen die in 2015 al golden en in 2020 niet echt anders zijn. Verder zijn er niet alleen redenen te noemen, Apple gaf zelf ook nog eens behoorlijke aanleiding tot speculaties over hun eigen zoekmachine, toen er begin 2015 een vacature online stond.

Vacature voor Apple Search 2015

Begin 2015 werd er een vacature ontdekt bij Apple waar ‘Apple Search’ duidelijk in vermeld werd. Hierin werd gehint op een eigen zoekmachine door de woorden “for a search platform supporting hundreds of millions of users”. Er werd “mobile devices” in vermeld, maar ook “computers”:

Vacature Apple Search 'Engineering Project Manager' in februari 2015.

Apple bevestigde eigen Street View

Toen werd er in 2015 ook nog eens melding gemaakt van opvallende auto’s van Apple die in de VS rondreden. Aanleiding voor speculatie: was het een aanzet voor Apple’s eigen auto of zou het voor een eigen versie van Street View zijn? Na vele maanden van speculatie kwam dan eindelijk het verlossende woord: het zijn Apple Maps auto’s. Uiteindelijk is er dan ook een desktopversie van Apple Maps uitgerold, al is dat enkel op MacOS-apparaten. Wat is dan een mogelijke volgende stap? Juist: een zoekmachine.

Apple Maps auto voor Street View - aanzet voor Apple Search?

Apple Maps auto gesignaleerd in London

Eigenlijk heeft Apple al een zoekmachine

Hiervoor haalde ik Spotlight en Siri al aan. Daarmee kun je in iOS en MacOS al zoeken, waarbij onder andere op internet wordt gezocht. Spotlight is feitelijk gezien een verticale zoekmachine. Bij iedere opdracht die je geeft, wordt in je iOS of MacOS apparaat gezocht. Spotlight zoekt als eerste in je apparaat, terwijl Siri als persoonlijke assistent meer een echte zoekmachine-functie heeft voor bedrijven, personen en meer. Zoek je op “makelaar in Apeldoorn”, dan krijg je bijvoorbeeld het volgende te zien:

Makelaar in Apeldoorn geeft dit resultaat in Siri

Apple heeft hiermee feitelijk al een zoekmachine gecreëerd, waarmee er dus een basis is voor een internetzoekmachine.

Applebot is er en wordt uitgebreid

Eind 2014 werd al duidelijk dat Apple een eigen crawler had gebouwd; Applebot. De Vlaamse developer Jan Moesen beschreef de details, waaruit je kon afleiden dat de ontdekte bot van Apple was. Op 5 mei 2015 bevestigde Apple het bestaan van Applebot, al was dat toen enkel voor Spotlight en Siri. Deze bot kan prima verder uitgebouwd worden voor een eigen zoekmachine en dat lijkt nu ook te gebeuren.

2020: verbeteringen in Apple Maps en 360-gradenbeeld

In 2020 waren er meerdere ontwikkelingen die Apple Search toch weer een stuk reëler lijken te maken. Zo onthulde de techgigant in januari dat er een flinke update met redesign van Maps zou komen. Eerst alleen in de Verenigde Staten, maar de rest van de wereld kan dan niet achterblijven natuurlijk. In juni 2020 kwam het nieuws dat Apple in Nederland en België is begonnen met 360-gradenopnamen voor hun eigen versie van Street View. En toen kwam augustus…

Augustus 2020: nieuwe signalen

In augustus 2020 kwam er weer een aantal signalen voor uitbreiding van Apple naar een mogelijke zoekmachine:

  1. Update van de pagina over de Applebot webcrawler met nieuwe informatie die veel overeenkomsten heeft met informatie die Google deelt met eigenaren en beheerders van websites
  2. De mogelijkheid om bedrijven te reviewen en foto’s te plaatsen, zoals je dat ook in Google Maps kan
  3. Vacatures voor ‘search engineer’ op Apple’s website waarbij een aantal vacatures wel heel belangrijk lijken voor een internetzoekmachine (pagina gearchiveerd op Wayback Machine: https://web.archive.org/web/20200902155003/https://jobs.apple.com/en-us/search?search=search%2520engineer&sort=relevance)

De update van de Applebot-pagina is trouwens al van juli, maar werd in augustus ontdekt door Jon Henshaw van Coywolf. Dat er in 2020 instructies voor het overnemen van snippets (waarmee ze vooral doelen op de meta-omschrijving) en het indexeren van links in de beschrijving zijn opgenomen is reden voor SEO’s om Apple Search weer als reële optie te zien.

In deze video enkele interessante bevindingen over Apple Maps en Apple Search:

En hier enkele van de vacatures voor ‘search engineers’ waarbij er veel te maken hebben met machine learning, wat ook een belangrijke rol speelt in de toekomst van de zoekmachines:

Vacatures op jobs.apple.com met onder andere een 'Maps Search Machine Learning Engineer' en meer vacatures die met machine learning te maken hebben.

December 2020: patent op ranken van zoekresultaten

Patentaanvragen zijn een interessante bron van informatie, zo ook als het gaat om dit onderwerp. In december 2020 ontdekte Patently Apple dat Apple een patent toegewezen had gekregen voor een manier van ranken van domeinen in zoekresultaten. Een bijzonder interessante ontwikkeling, omdat dit sterk lijkt op wat we van Google wel kennen. Eigenlijk is het dus niks nieuws, maar Apple heeft er wel een patent op gekregen.

Steeds meer signalen voor op handen zijnde Apple Search

Als je dit zo ziet, zou je kunnen stellen dat er steeds meer signalen zijn voor een op handen zijnde Apple Search als eigen zoekmachine. Nu is dat sinds ik het voor het eerst opperde in 2015 nog niet gebeurd, dus het blijft speculatie. Het kan ook zo zijn dat alles rondom ‘Apple Search’ alleen maar geldt voor zoekopdrachten binnen iOS en MacOS. Het feit dat de eerste aanwijzing over noindex alleen verwijst naar Spotlight en Siri zou dat kunnen aangeven:

Instructies voor Applebot voor bijvoorbeeld 'nosnippet', waarmee er geen meta-omschrijving wordt meegenomen in de zoekresultaten, en 'nofollow' voor de links op een pagina.

Hoe groot de kans is dat Apple Search als volledige internetzoekmachine gelanceerd wordt, valt simpelweg niet te zeggen.

Apple Car: voorlopig nog toekomst

Al jaren gaan er geruchten over een Apple Car, waarbij ooit verwacht werd dat Apple deze in 2020 zou lanceren. Als deze auto er komt, is het logisch dat Apple Maps daar integraal onderdeel van uit zal maken. De Apple Car is wederom een aanwijzing dat Apple de concurrentie met die andere grootmacht blijft aangaan. Als het project daadwerkelijk wordt uitgerold natuurlijk, het blijft een verwachting.

Hoe reëel is de kans op Apple Search als zoekmachine?

Sinds 2015 zijn er al speculaties over Apple Search als zoekmachine. Het lijkt toen best aannemelijk dat het zou gaan gebeuren. Toch zet ik het oorspronkelijke idee voorlopig in de ijskast, zeker zolang er geen officiële bevestiging of aankondiging is geweest. Wel ben ik van mening dat als er één partij is die de concurrentie met Google aan kan, dat Apple wel is. Want:

  • Er is gelijk een stevige basis aan gebruikers door de zoekmachine op alle Apple apparaten standaard te installeren
  • Er is (meer dan) voldoende kennis, kunde, techniek, infrastructuur en vooral ook budget binnen het bedrijf om een zoekmachine te realiseren
  • Met Apple Maps ligt er al een prima basis en het maakt Apple Carplay nog interessanter

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken zolang de hints niet concreet genoeg zijn om echt vast te stellen dat ze bezig zijn met een zoekmachine à la Google…

Wat denk jij, komt Apple Search als echte internetzoekmachine of is Apple alleen bezig met de verbetering van de zoekfuncties in iOS en MacOS? Ik ben benieuwd naar jouw antwoord. Ook vragen of opmerkingen zijn natuurlijk welkom, plaats ze hieronder in de reacties.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.