Apple Search komt eraan

Apple Search komt eraan!

Apple Search komt eraan. Het lijkt tenminste nog maar een kwestie van tijd voor Apple zijn eigen zoekmachine uitrolt. Er zijn voldoende signalen die de uitrol van Apple Search aannemelijk maken. De sterkste aanwijzing kwam in april 2015 met de uitrol van Apple Maps Connect.

Apple Maps Connect

Apple verstuurde eind april 2015 een e-mail dat Apple Maps Connect beschikbaar is voor Nederland en België. Via Apple Maps Connect beheer je de vermelding van je onderneming op Apple Maps. Hierdoor is je onderneming vindbaar via Spotlight (en Siri), die deze gegevens weer uit ‘Kaarten’ (de Nederlandse naam voor Apple Maps) haalt:

Apple Spotlight resultaten voor Letterzaken

 

Hoe je deze vermelding beheert, behandelde ik al in het artikel over Apple Maps Connect. Sowieso is het altijd verstandig om iedere mogelijke vermelding van je bedrijf (zelf) te beheren. En wie weet helpt het straks bij de vindbaarheid in Apple’s internetzoekmachine.

Apple’s zoekmachine?

En nu over naar de (internet)zoekmachine. Waarom zou Apple met een eigen zoekmachine komen?

  • Safari: de overeenkomst tussen Apple en Google waarbij Google de zoekmachine verzorgt in Apple’s internetbrowser Safari loopt af in 2015. Waarom zou Apple afhankelijk zijn van andere partijen, en dan zeker concurrent Google?
  • Google: Apple en Google kruisen op vele fronten de degens met elkaar. Logisch dat Apple daarom liever een andere partner als standaard zoekmachine wil in Safari. Maar waarom Microsoft (Bing) spekken? Of Yahoo?
  • De kennis en techniek is er: in zowel de besturingssystemen als verdere software heeft Apple al de nodige kennis en techniek in huis om een internetzoekmachine zonder al te veel extra moeite te ontwikkelen.
  • Naadloos aansluiten op gebruikers: Apple heeft miljoenen gebruikers, waarvan vele al allerlei koppelingen hebben tussen hardware en software. Een eigen zoekmachine sluit daar naadloos op aan.

Het zijn een paar reële redenen. Er zijn niet alleen redenen te noemen, Apple heeft zelf ook nog eens behoorlijke aanleiding gegeven tot speculaties over hun eigen zoekmachine, zoals een vacature die begin 2015 online stond.

Vacatures Apple Search

Begin 2015 werd er een vacature ontdekt bij Apple waar ‘Apple Search’ duidelijk in vermeld werd. Hierin wordt gehint op een eigen zoekmachine door de woorden “for a search platform supporting hundreds of millions of users”. Er wordt “mobile devices” in vermeld, maar ook “computers”:

Apple Search vacature

Apple Car

De verwachting is dat Apple in 2020 de Apple Car lanceert. Het is vanzelfsprekend dat Apple Maps daar integraal onderdeel van uit zal maken. De Apple Car is wederom een aanwijzing dat Apple de concurrentie met die andere grootmacht blijft aangaan. Als het project daadwerkelijk wordt uitgerold natuurlijk, het blijft een verwachting.

Apple bevestigt eigen Street View

Er werd al enige tijd melding gemaakt van opvallende auto’s van Apple die in de VS rondreden. Aanleiding voor speculatie: is het een aanzet voor Apple’s eigen auto of zou het voor een eigen versie van Street View zijn? Na vele maanden van speculatie kwam dan eindelijk het verlossende woord: het zijn Apple Maps auto’s. Alle reden om aan te nemen dat Apple Maps een desktopversie krijgt. En wat sluit daarbij aan? Juist: een zoekmachine.

Apple Maps auto voor Street View - aanzet voor Apple Search?

Apple Maps auto gesignaleerd in London

Pssst… Apple heeft al een zoekmachine!

Via Spotlight en Siri kun je in iOS al zoeken, hierbij wordt onder andere op internet gezocht. Spotlight is feitelijk gezien een verticale zoekmachine. Bij iedere opdracht die je geeft, wordt in je iOS apparaat gezocht. Spotlight zoekt als eerste in je iOS-apparaat, terwijl Siri als persoonlijke assistent meer een echte zoekmachine-functie heeft voor bedrijven, personen en meer. Zoek je op “makelaar in Apeldoorn”, dan krijg je bijvoorbeeld het volgende te zien:

Makelaar in Apeldoorn geeft dit resultaat in Siri

Deze gegevens komen uit Apple Maps, die op het moment van schrijven deze informatie voornamelijk uit Yelp ophaalt. Apple heeft hiermee feitelijk al een zoekmachine gecreëerd. De basis voor een internetzoekmachine is hiermee al gelegd, de benodigde techniek en kennis in huis om een zoekmachine te bouwen is al in huis.

Applebot is er al

Eind 2014 werd al duidelijk dat Apple een eigen crawler had gebouwd. De Vlaamse developer Jan Moesen beschreef de details, waaruit af te leiden viel dat de ontdekte bot van Apple was. Op 5 mei 2015 bevestigde Apple het bestaan van Applebot. Dat deze voor Spotlight en Siri wordt gebruikt spreekt voor zich. Een eigen bot is echter ook een prima basis voor een internetzoekmachine.

Wanneer komt Apple Search?

Wanneer mogen we Apple Search verwachten dan? Vooropgesteld: het zijn nog altijd speculaties. Het lijkt enorm aannemelijk dát het gaat gebeuren. Sterker nog: de aanwijzingen volgen elkaar op. Niettemin kan het oorspronkelijke idee in de ijskast worden gezet, zeker zolang er geen officiële bevestiging of aankondiging is geweest. Toch acht ik de kans groot dat de internetzoekmachine van Apple er komt. Als er één partij is die de concurrentie met Google aan kan, is het Apple wel. Bing en Yahoo hebben in de Verenigde Staten beduidend grotere marktaandelen dan in Europa, maar ook die leggen Google het vuur niet echt aan de schenen. Dus kom maar op met Apple Search!

Wat denk jij, komt van Apple Search of steekt Apple al deze moeite enkel in verbetering van de zoekfuncties in iOS?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.