Apple Places on Maps: wat moet je ermee?

Google Maps ken je natuurlijk, maar weet je dat ook Apple zijn eigen ‘Kaarten’ app heeft? En jouw bedrijf hoort gewoon ook op de kaart te staan in Apple Maps ( in het Nederlands dus gewoon ‘Kaarten’ op je Apple apparaat). In 2015 was het eindelijk mogelijk om dit via Apple Maps Connect zelf te doen vanuit Nederland. In 2021 is er het nodige veranderd en gebruik je Apple Places on Maps. Waarom je dat echt moet doen? Lees mee.

-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 mei 2015 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 9 september 2021-

Wat is Apple Places on Maps?

Met Apple Places on Maps beheer je zelf de vermelding van je bedrijf op Apple Maps. Deze functionaliteit werd in oktober 2014 geïntroduceerd als Apple Maps Connect, en was toen eerst alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Vóór de introductie van Apple Maps Connect kon je als lokale onderneming alleen een vermelding op Apple Maps krijgen door je aan te melden bij Yelp. Met Apple Places on Maps kan iedere onderneming zich aanmelden om een plek op Apple Maps te krijgen.

Waarom zou je die vermelding willen?

Wat heb je aan die vermelding, als je bijvoorbeeld al vermeld wordt op Google Maps? Heel simpel, er zijn heel veel mensen met een iPhone. En daarop staat standaard Apple’s eigen ‘Kaarten’ geïnstalleerd. Zoekt een Apple-gebruiker dan een bedrijf via Siri, dan wordt onder andere Apple’s ‘Kaarten’ geraadpleegd. Vraag je bijvoorbeeld aan Siri “zoek makelaar in Apeldoorn”, dan krijg je het volgende te zien:

Screenshot van een Siri-zoekresultaat op een iPhone voor de zoekopdracht "Zoek een makelaar in Apeldoorn". Met daarin een voorvertoning van 5 vastgoedbedrijven, die trouwens lang niet allemaal makelaar zijn. Zo staat er een appartementencomplex in, een kantoorpand en het Kadaster.

 

Zo kan een potentiële klant gemakkelijk naar je bedrijf navigeren op haar of zijn iPhone. Staat jouw bedrijf hier niet tussen, dan zou je zomaar klanten kunnen mislopen. Hoe vaak dit zo gebruikt wordt is onduidelijk. Omdat Siri steeds verder verbetert en mensen er daardoor ongetwijfeld meer gebruik van gaan maken, én omdat Siri ook op Apple’s HomePod gebruikt wordt, groeit dit gebruik jaar op jaar.

Jouw bedrijf en Apple Places on Maps

Aan de slag dus om jouw bedrijf zo snel mogelijk vindbaar te maken op Apple Maps. Let wel: je hebt een Apple ID nodig om dit te kunnen doen. Wanneer je die nog niet hebt, kun je die gratis aanmaken. Ga naar register.apple.com/placesonmaps, log in met je Apple ID en klik op ‘Voeg een locatie toe’. Hierna verschijnt een scherm waar je jouw bedrijf kunt zoeken. Want de kans is aanwezig dat jouw bedrijf al vermeld is. Apple werkt hiervoor samen met Yelp, dus als je ooit je bedrijf aangemeld hebt op Yelp, hoef je weinig werk meer te doen. Als je bedrijf nog niet vermeld staat, krijg je de mogelijkheid om je bedrijf toe te voegen.

Volg de stappen

Het verdere proces is niet zo moeilijk verder, alle stappen spreken voor zich. Zo wordt je gevraagd wat jouw relatie met het bedrijf is en worden er basisgegevens gevraagd. Als je bedrijf al bekend is, is het een kwestie van gegevens controleren en waar nodig aanpassen. Heb je alles gecontroleerd en/of correct ingevuld, dan start de verificatie. Dit gebeurt door middel van een pincode, die je ontvangt op het door jou opgegeven primaire zakelijke telefoonnummer. Zorg dus wel voor dat op het moment dat je je bedrijf op Apple Maps plaatst of claimt, iemand de telefoon kan opnemen om de pincode te noteren. Loop het hele proces door zoals het op je scherm komt en je bedrijf wordt geverifieerd op Apple Maps.

Wanneer je bedrijfsvermelding al via Yelp is aangemaakt, is deze al terug te vinden op Google Kaarten in iOS. Hiermee kan een Apple-gebruiker de route naar jouw locatie plannen en je bedrijfsgegevens bekijken.

Zoeken met Siri in iOS

Dankzij deze bedrijfsvermelding word je nu met zoekopdrachten via Siri gevonden. Sterker: er kan nu met een spraakopdracht gebeld worden. Zowel de spraakopdracht “zoek bedrijfsnaam” als “bel bedrijfsnaam” werken. Iemand hoeft het telefoonnummer van je bedrijf niet in zijn of haar iPhone te hebben staan, de spraakopdracht via Siri is gekoppeld aan Apple Maps en bellen is hiermee een eitje geworden.

Apple als zoekmachine

Naast de uitrol van Apple Maps Connect, werd in 2014 ook bekend dat Apple een eigen bot inzet: Applebot. Deze werkt nu al prima voor Siri, maar het bericht leidde natuurlijk tot speculatie over een eigen zoekmachine. Wat geen heel gekke gedachte is gezien de titanenstrijd die al lange tijd gaande is tussen Google en Apple. En feitelijk haalt Siri de informatie als antwoord op je vragen al voor een groot gedeelte van het internet. Tot nu toe is het alleen nog niet gekomen van een Apple zoekmachine. Althans, een ‘internetzoekmachine‘, want met Siri en Spotlight heeft Apple wel ‘search’ geïntegreerd in hun ecosysteem.

Waarom een Apple Maps vermelding?

Terug naar Apple Places on Maps en waarom je hier wat mee moet doen. De eerder vermelde vindbaarheid en bereikbaarheid via iOS worden steeds relevanter. Ik verwacht dat we steeds minder afhankelijk willen en zullen zijn van losse “onderdelen” op onze telefoon. We willen snel handelen en spraakopdrachten helpen daarbij. Het gebruik van Siri als (interne) zoekmachine zal daarom een grote vlucht nemen.

Daarnaast zou Apple Maps nog wel eens als desktopversie beschikbaar kunnen komen. Zij het als onderdeel van Apple’s eigen zoekmachine, zij het als losse kaartendienst. Ze zijn ook al een tijd bezig met een eigen Street View. En tenzij de strijd tussen de grootmachten echt een kinderachtig spelletje gaat worden, zal Google toch ook data uit de Apple Maps-vermeldingen gaan meewegen als citations, die weer van belang zijn voor lokale vindbaarheid.

Sowieso is het als bedrijf verstandig om vindbaar te zijn waar het kan. Tenzij je niet nog meer omzet wilt natuurlijk ;)

Sta jij al vermeld op Apple Maps? Wat zijn jouw verwachtingen na dit alles gelezen te hebben?

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

10 antwoorden
  1. Rosanne
    Rosanne zegt:

    He Nathan,

    Super dit zeg! Dat het kan én dat jij zo fijn beschreven hebt hoe het moet. Ik heb mijn bedrijf net toegevoegd, ben benieuwd hoe snel Siri me kan vinden :-)

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Dank voor je compliment Rosanne. Ik doe altijd keihard mijn best om dit soort nieuws snel te plaatsen en de juiste informatie op een zo toegankelijk mogelijke manier te brengen. Dat je bevestigt dat dit gelukt is, doet me deugd :-)

  2. Meta
    Meta zegt:

    Oef, nog eentje op het to-do-lijstje voor mezelf én mijn klanten. Maar het is wel heel erg fijn dat jij dit soort dingen zo helder verwoordt. Ik ga er direct mee aan de gang, dank je wel!

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Ik word er altijd zo blij van als er gezegd wordt dat ik het helder/duidelijk verwoord :-) En al helemaal als het van een collega-tekstschrijver komt. Dank Meta! :-)

  3. Wouter Blom
    Wouter Blom zegt:

    Ja goed artikel. Heb het gelijk even gedaan. Ook weer yelp.com gecontroleerd of ze up to date zijn (wat ze niet waren).

    Dit soort bedrijfs vermeldingen zijn goed zeker voor kleine ondernemers. Het is een stukje branding naar prospects en klanten!

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Mooi. Goed werk Wouter. Wat me echter wel stoort is dat ik bij Apple de URL van mijn website niet kan aanpassen. Met de nieuwe website ben ik overgegaan op https en wil dat nu ook overal aanpassen. Laat Apple toch niet toe… Eerst zelf maar bij Yelp aangepast, hopen dat dat helpt.

    • AppleUser
      AppleUser zegt:

      Goed artikel, dank hier voor.
      Apple Maps staat helaas niet toe dat ik mijn bedrijf toevoeg.
      de postcode 3931 TX wordt simpelweg niet geaccepteerd in combinatie met vermeerlaan + huisnummer..
      Hoe ik de postcode ook opgeef:”3931 TX” “3931” 3931TX” “3931tx” 3931tx”
      Uit ellende heb ik maar een ander adres opgegeven.
      Ben sinds kort gedwongen Apple gebruiker, wat een fouten zitten er in dat IOS, en wat kan je er weinig mee in vergelijk met een Android toestel, en dan de andere te dure laadkabels.
      Geluids knop op mute laat een streep door ‘bel’ icon zien, maar als je de harder/zachter knop gebruikt lijkt hij niet op mute te staan terwijl dat wel op mute staat.
      Dit terwijl iedereen zonder password jouw telefoon op mute mag zetten….ook je sleurels in je zak mogen dat. .En nu weer het toevoegen van een bedrijf wat niet werkt. Het is het bij Apple allemaal net niet, deze issues heb ik niet gehad met blackberry OS en Android.

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Jammer dat het niet werkt, maar ik ben hier niet de Apple klachtenlijn ;-)
      Zou het kunnen zijn dat het adres nog vrij nieuw is? Het lijkt mij dat Apple postcode- en adresgegevens ook via externe bronnen krijgt en als die niet actueel zijn, ligt het dus aan die bronnen.

    • AppleUser
      AppleUser zegt:

      Beste, ik begrijp natuurlijk dat dit niet de Apple klachtenlijn is, het liefst zou ik positieve berichten plaatsen, :)
      Het adres bestaat al sinds 1974, is verder overal bekend, bij Google, webwinkels, eigenlijk overal behalve bij Apple.
      En het ligt inderdaad aan de bronnen welke Apple gebruikt, het kan natuurlijk niet aan Apple zelf liggen.
      Net als het mute knop verhaal, de iPhone wordt gefabriceerd door Foxconn, een extern bedrijf, dus ligt niet aan Apple.
      Want Apple hoeft niet aan kwaliteit te voldoen als gebruik gemaakt wordt van een externe bron, dat maakt Apple een stuk betrouwbaarder.
      Waarschijnlijk draait Apple’s contact form van Apple connect ook op een externe bron, en is dat de reden waarom zij niet reageren.
      Contact met Apple, als eens geprobeerd ?

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Interessante benadering, moet ik zeggen. Dat je een hekel hebt aan Apple, moge duidelijk zijn. Laten we teruggaan naar waar het om gaat en er niet allerlei zaken bijhalen die niets te maken hebben met jouw concrete en terechte vraag: je postcode wordt niet geaccepteerd. Je hebt zelf inmiddels een ander adres gebruikt, kun je nu de gegevens nog aanpassen misschien?

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.