AI-content of generatieve AI: dit is wat je moet weten

Sinds ChatGPT eind 2022 werd gelanceerd is vrijwel de hele wereld in de ban van AI-chatbots. Naast AI-tools die tekst voor je genereren zijn er in een rap tempo tools verschenen die je met AI content laten maken. Van afbeeldingen tot video’s, generatieve AI maakt het voor je. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt, niet zo gek bent op zelf content maken of je er niet zo handig of goed in bent. Zou je denken. Toch zijn er ook de nodige haken en ogen, oftewel risico’s. Naast de risico’s krijg je natuurlijk ook de kansen mee, en ontdek je hoe je zelf de AI-bots kan blokkeren (en waarom je dat wel of niet zou doen).

Een wereld die zich opent met AI-content

Het kan je niet ontgaan zijn: AI heeft een heuse revolutie teweeggebracht. Nu is AI op zichzelf niets nieuws, al sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw wordt er gewerkt aan kunstmatige intelligentie. En chatten of zelfs echt praten met AI doen we ook al jaren met bijvoorbeeld Siri, Alexa en Google. De eerste AI-chatbot is zelfs al in 1966 gelanceerd, ze heette ELIZA.

Zelf ervaren hoe ELIZA werkt(e)? Er staan meerdere versies online, waaronder deze van Masswerk.

Zoekmachines gebruiken al tientallen jaren AI

Ongemerkt gebruik je ook al jaren AI wanneer je gebruik maakt van een van de zoekmachines op internet. Die zoekmachines hebben algoritmes die deels zelflerend zijn (machine learning), wat je bijvoorbeeld terugziet in het pogo-sticking dat Google gebruikt om de zoekresultaten te verbeteren. Allemaal niks nieuws dus, maar tools die met wat opdrachten content voor je maken, dat laaide het vuur van AI wel flink op, met waarschuwingen over de gevaren van AI tot gevolg.

AI-content of generatieve AI

Als we het hier over AI hebben, hebben we het over generatieve AI. Dat is dus AI die content genereert. Dat gebeurt bij teksten op basis van taalmodellen, ook wel LLM: Large Language Models. En daar wordt het interessant. Die LLM’s zijn namelijk beslist niet onfeilbaar, waardoor er valkuilen zijn. Let wel: valkuilen zijn wat anders dan gevaren.

Wat zijn de gevaren van AI?

Er wordt van meerdere kanten gewaarschuwd voor de gevaren van AI, zelfs door bedrijven achter AI-tools. De waarschuwingen gaan erg ver, zelfs tot het einde van de mensheid. Die kans is wel erg klein, zo blijkt uit de podcast ‘Welkom in de AI-fabriek’.

Ook tech-expert Jarno Duursma tempert die grote woorden, zo schrijft hij op LinkedIn onder andere:

Om te beginnen is AI nog lang niet zo ver als een menselijk brein. Zelfs de meest geavanceerde AI-software mist nog steeds veel van onze cognitieve vaardigheden.

Wat zijn dan reële gevaren van AI? Een aantal risico’s op een rijtje:

  • Onjuistheden of onvolledigheden;
  • Afhankelijk worden van (het gebruik van) AI-tools;
  • Verspreiding van nepnieuws en desinformatie (vanwege het eerste punt).

We weten al dat nep steeds moeilijker te onderscheiden wordt van de werkelijkheid. Zo blijken kinderen geen verschil te zien tussen foto’s die echt en nep zijn. Een foto van paus Franciscus in een hippe pufferjas van Balenciaga ging viraal, en bleek nep te zijn. Ondertussen waren er al veel mensen in getrapt.

De valkuilen van generatieve AI

De valkuilen van generatieve AI zijn van belang om te kennen. Als je die kent, snap je ook waar de gevaren vandaan komen, en kan je dus rekening houden met met die valkuilen.

De belangrijkste valkuilen zijn:

  1. Generatieve AI werkt op basis van waarschijnlijkheid;
  2. Teksten uit generatieve AI zijn niet de teksten zoals jij ze schrijft;
  3. Door de waarschijnlijkheid worden je teksten niet gebaseerd op feiten en kunnen ze onjuistheden bevatten;
  4. AI-content mist authenticiteit, en is inhoudelijk erg algemeen;
  5. Input=output, en er is ook veel matige of slechte input.

Voor alle helderheid: de meeste informatie die ik hier deel en waar ik bovenstaande op baseer komt uit de al eerder genoemde podcast ‘Welkom in de AI-fabriek’. Het is een absolute aanrader om die podcast te beluisteren.

1. Op basis van waarschijnlijkheid

Generatieve AI is helemaal niet intelligent. Teksten uit AI-tools worden namelijk gegenereerd op basis van waarschijnlijkheid. Dat komt uit de taalmodellen, die ze voeden met (zoals ik het zie) een kansberekening voor welk woord er volgt in de zin. Dat zie je heel mooi terug in deze tekst over Optimus Online:

Profielfoto van Nathan (ik dus), met daarnaast mijn vraag "Wat kan je vertellen over Optimus Online?"

ChatGPT antwoordt als volgt:

"Optimus Online is een online marketing bureau gevestigd in Apeldoorn, Nederland. Het bedrijf biedt diverse digitale marketingdiensten aan, waaronder zoekmachine optimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), social media marketing en website ontwikkeling.
Optimus Online heeft als doel om bedrijven te helpen groeien door middel van effectieve online marketing strategieën en campagnes. Het bedrijf werkt met een team van ervaren specialisten die zich richten op het ontwikkelen en uitvoeren van op maat gemaakte marketingplannen die passen bij de behoeften en doelstellingen van hun klanten.
Optimus Online heeft een diverse klantenkring, variërend van kleine bedrijven tot grote organisaties in verschillende sectoren. Het bedrijf heeft een goede reputatie opgebouwd op het gebied van online marketing, met positieve beoordelingen en aanbevelingen van klanten en partners.
Het is belangrijk op te merken dat dit informatie is vanuit openbare bronnen en dat er mogelijk andere bedrijven zijn met dezelfde naam."

Hier gaat ChatGPT volledig de mist in, omdat ik geen SEA, ‘social media marketing’ en ‘website ontwikkeling’ doe. Die komen er alleen maar in door de waarschijnlijkheid, veel bureaus bieden naast SEO namelijk ook SEA aan, en vaak ook iets met sociale media, en/of ze bouwen ook websites.

Je ziet ook dat er flinke fouten in de interpunctie zitten. Het hoort namelijk ‘zoekmachineoptimalisatie’ (of desnoods zoekmachine-optimalisatie’), ‘socialemediamarketing’ (of socialmediamarketing) en ‘website-ontwikkeling’ te zijn. Generatieve AI neemt dus ook gangbare taalfouten over, of dit is een vertaling vanuit het Engels, waar deze spaties wel gangbaar zijn.

2. Niet teksten zoals jij ze schrijft

De taalfouten laten al zien dat de teksten niet zullen zijn zoals jij ze schrijft. Maar ook buiten die taalfouten schrijft generatieve AI dus anders dan jij zou schrijven. Dat is grotendeels het gevolg van punt 1, namelijk die waarschijnlijkheidsmethode. Als jij teksten schrijft, heb jij jouw eigen woordkeuze die AI-contenttools niet kennen.

Ook jouw opbouw van teksten is waarschijnlijk anders dan AI zal gebruiken, nog even los van de kennis die jij zelf hebt. Dat laatste is dan weer gerelateerd aan punten 3 en 4.

Je kan generatieve AI trouwens wel in jouw stijl laten schrijven. Dat levert niet voor 100% dezelfde soort tekst op als jij zelf zou schrijven, maar het is wel een begin. Bastiaan Vercouteren van Blogkracht legt het je hier uit.

3. Kan fouten bevatten

Zoals je al zag aan de tekst over Optimus Online, weet generatieve AI eigenlijk niks. Het is een gevalletje kansberekening dat wordt toegepast op woorden die al dan niet achter elkaar worden gezet. Dus kan een tekst uit een AI-tool zomaar fouten bevatten. ChatGPT waarschuwt daar zelf trouwens ook voor.

Rechts zie je de button 'Regenerate' van ChatGPT, daaronder een balkje met 'Send a message' en daar weer onder in een net wat kleiner lettertype de tekst "ChatGPT can make mistakes. Very important information."

4. Authenticiteit ontbreekt, inhoudelijk algemeen

Omdat je met generatieve AI-tools teksten krijgt die uit die taalmodellen komen, mist er een stuk authenticiteit. Jouw woordkeuze en opbouw vallen daar al onder, en verder gebruik jij misschien wel voorbeelden in je teksten, put je uit eigen ervaring, en ga zo maar door.

Mede daardoor is de inhoud nogal algemeen, waardoor je over het algemeen weinig nieuws brengt met AI-gegenereerde teksten. Nu kan je dat zelf nog wel toevoegen wanneer je AI-tool een tekst voor je geproduceerd heeft. Het is dan ook niet zo dat teksten uit deze tools helemaal onbruikbaar zijn. Als je er maar je eigen draai aan weet te geven.

5. Input=output

Input is output is eigenlijk tweeledig bij AI-content. Enerzijds gaat het dus om wat er allemaal in zo’n database staat, anderzijds natuurlijk hoe goed jouw prompts (opdrachten/vragen) zijn.

En het eerste deel hiervan is vooral interessant, omdat:

  • de AI-tools lang niet alles in hun database hebben staan;
  • je de crawlers van de AI-tools kan blokkeren;
  • de tools uiteindelijk ook gevoed gaan worden met hun eigen output.

Als steeds meer websites de crawlers of bots van de generatieve AI-tools gaan blokkeren, wordt de input alleen maar minder. Dus wordt het taalmodel ook minder goed. En als aan de andere kant websites content uit AI-tools publiceren en die wel wordt gecrawld door die bots, verwatert dat taalmodel uiteindelijk.

Daarbij is het wel goed om ook te weten dat generatieve AI-tools al jouw input (en dat zijn daar vooral je prompts) kunnen opslaan en gebruiken om weer van te leren. Dat kan je uitschakelen, waarbij het goed is je te realiseren dat je zelf wel baat hebt bij het verbeteren van generatieve AI wanneer je er gebruik van maakt.

Voed je de bot of niet?

AI drijft dus op input. Data dus. En die data komen ergens vandaan. Onder andere van “onze” websites. Al is de kans vrij klein dat dit nu al bij jouw website. Toen ik begin 2023 checkte of mijn website door ChatGPT was gebruikt als bron, bleek dat niet het geval. Toch heb ik GPTBot voor de zekerheid geblokkeerd voor crawlen:

User-agent: *
Disallow: /*blackhole
Disallow: /?blackhole

User-agent: GPTBot
Disallow: /

Sitemap: https://optimusonline.nl/sitemap_index.xml

De meeste SEO-plugins voor WordPress hebben inmiddels zelfs de mogelijkheid om het blokkeren van de bots in je robots.txt te zetten. Yoast heeft bekendgemaakt dat dit met Yoast SEO Premium kan en ook in SEOPress PRO* kan dit met een paar klikken.

Overzicht in SEOPress PRO waar je zelf robots.txt kan aanpassen, met onder het blok met de preview knoppen voor verschillende bots, waarbij 'Block ChatGPT Bot' donkerblauw is, en de andere knoppen lichtblauw zijn. In het blok met de preview zie je staan "User-agent: CCBot
Disallow: /
User-agent: GPTBot
Disallow: /". waarmee twee bots van OpenAI worden geblokkeerd.

Zelf je content schrijven of AI-content gebruiken?

Met generatieve AI maak je snel content, wat super handig is wanneer je daar niet goed of snel in bent. De content is in principe uniek en hoe beter je prompts, hoe beter je content. En generatieve AI wordt steeds beter. Er zijn dus zeker grote voordelen aan deze ontwikkelingen. Maar ook hier moet ik weer even refereren naar Bastiaan van Blogkracht, die terecht stelt:

Maar wat AI niet kan is jou

  • slimmer maken
  • communicatiever maken
  • creatiever maken
  • authentieker maken
  • beter maken in jouw vakgebied

Zelf schrijven kan dat wel.

Kortom: als je generatieve AI jouw teksten laat schrijven word je er zelf niet slimmer, communicatiever, creatiever van, enzovoorts. Terwijl dat dus wel de voordelen zijn van zelf bloggen.

Gebruik generatieve AI in jouw voordeel

Ga je aan de slag met contentcreatie via generatieve AI, dan weet je nu wat de valkuilen zijn. En die kennis kan je in je voordeel gebruiken. Daarnaast hoef je AI niet per se voor nieuwe content in te zetten, je kan generatieve AI ook je bestaande content laten verbeteren, of lastige dingen als het schrijven van meta-omschrijvingen laten doen. Dat laatste doet bijvoorbeeld SiteGuru gewoon voor je.

Heb je nog vragen, opmerkingen, aanvullingen, of wat dan ook, laat hieronder een reactie achter. Dan ga ik daar zeker nog op in.

*Dit is een affiliatelink. Als je via deze link een aankoop doet, krijg ik een kleine vergoeding. Kost jou niks extra, en ik beveel alleen tools en diensten aan die ik zelf gebruik of gebruikt heb.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.