Tijdelijk je openingstijden aanpassen in Google doe je zo

Veel bedrijven hebben  rondom feestdagen als kerst, oud en nieuw, Pasen en Pinksteren aangepaste openingstijden. Winkels hebben ruimere openingstijden, restaurants zijn open op dagen waarop ze anders dicht zijn, allemaal afwijkende openingstijden. Die wil je ook in Google tonen, omdat je wilt voorkomen dat klanten voor een dichte deur komen te staan of juist niet komen terwijl je wel open bent. Zaak om je aangepaste openingstijden in Google aan te passen, en dat is ook gewoon tijdelijk. Net zo makkelijk.

-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 december 2015 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 30 september 2021-

Tijdelijk aangepaste openingstijden

Als jouw bedrijf via Google Mijn Bedrijf een mooie Knowledge Panel heeft, staan daar jouw openingstijden in. Handig, zo kan een klant direct zien of je open bent. Rondom feestdagen en andere speciale dagen kunnen je openingstijden afwijken. Je bedrijf kan natuurlijk ook tijdelijk gesloten zijn vanwege een teamuitje of een andere speciale gelegenheid. Zorg ervoor dat je klanten weten wat je aangepaste openingstijden zijn. Hiervoor heb je beheerdersrechten of het eigendom van Google Mijn Bedrijf van jouw bedrijf nodig. Heb je dat nog niet, zorg dan dat je eerst jouw bedrijf claimt voor Local Search.

Niet alleen in Google Mijn Bedrijf

Naast Google Mijn Bedrijf zijn er andere websites (vooral online bedrijvengidsen) waar de openingstijden van jouw bedrijf op vermeld staan. Een van deze bedrijvengidsen is openingstijden.nl, waar je ook aangepaste openingstijden kunt vermelden. Niet alle bedrijvengidsen bieden de mogelijkheid om speciale openingstijden toe te voegen. Loop de bedrijvengidsen waarvan je weet dat je er openingstijden op vermeld hebt even na en pas aan waar het kan.

Zover ik weet hebben de aangepaste openingstijden op deze bedrijvengidsen (nog) geen invloed op de weergave in Google. Focus je daarom eerst vooral op Google, door onderstaande stappen te doorlopen:

Stappenplan voor je tijdelijke openingstijden

Hieronder volgt het stappenplan voor je tijdelijk aangepaste openingstijden. Vind je het prettig om alles zowel te lezen als te zien, volg dan de stappen in de tekst onder de video. Vind je het makkelijker om het te zien en te horen, bekijk dan de stappen in deze video:

Stap 1: log in op Google Mijn Bedrijf

Je begint natuurlijk met inloggen op Google Mijn Bedrijf. Ga hiervoor rechtstreeks naar google.com/business, waar je direct een overzicht te zien krijgt van de bedrijven die je beheert. Als je alleen je eigen bedrijf beheert, kom je direct in de beheeromgeving van je bedrijf.

Stap 2: selecteer bedrijf

Wanneer je meerdere bedrijven beheert in Google Mijn Bedrijf, selecteer je het bedrijf waarvan je de openingstijden wilt aanpassen.

Stap 3: voeg afwijkende openingstijden toe

Zit je in de beheeromgeving het bedrijf waarvan je de aangepaste openingstijden wilt toevoegen, kies dan in het menu aan de linkerkant voor ‘Informatie’ en scrol naar ‘Voeg afwijkende openingstijden toe’, wat je onder de reguliere openingstijden vindt.

Schermafbeelding van Google Mijn Bedrijf in onderdeel 'Informatie' met alle basisinformatie inclusief openingstijden.

Je kunt dan een datum selecteren, waar je dan kunt aangeven of je gesloten bent of welke afwijkende openingstijden er anders gelden. Dat kun je ook gelijk vooruit plannen, zodat je dat voor enkele maanden of zelfs een heel jaar alvast hebt ingevoerd.

Schermafbeelding van Google Mijn Bedrijf waar je afwijkende openingstijden toevoegt.

En zo ben jij klaar voor de komende periode en zijn je (potentiële) klanten op de hoogte van je aangepaste openingstijden. Wanneer mensen nu in Google zoeken naar jouw bedrijf zien ze direct in je Knowledge Card of je andere openingstijden hebt die week.

Is dit artikel nuttig? Deel het dan met je netwerk. Vragen, opmerkingen of andere reacties zijn natuurlijk ook welkom en je krijgt altijd een reactie terug.

6 antwoorden
 1. Jeroen Reinders
  Jeroen Reinders zegt:

  Top Nathan, attent als je bent heb je mij voorzien van een belletje met de opmerking; ‘ denk aan je openingstijden voor google’ en een paar uur later was het geregeld, super service en blij met deze meedenkende adviseur, fijne kerstdagen gewenst!

  Jeroen Reinders
  Reinders Makelaars

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Leuke reactie, dank Jeroen! En zo heb ik jullie bedrijf mooi als voorbeeld kunnen gebruiken :-)

 2. Eduard de Boer - ReputatieCoach
  Eduard de Boer - ReputatieCoach zegt:

  Leuk stuk Nathan, en een populair onderwerp deze tijd van het jaar ;)

  Alleen een kleine aanvulling: als je meer dan 10 bedrijven/locaties hebt geclaimd, kom je automatisch al in de lijstweergave terecht.

  Maar dat zal voor de meeste ondernemers niet het geval zijn.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Mooie aanvulling Eduard. Het zal inderdaad niet veel voorkomen, maar zeker goed om te weten.
   En het is er inderdaad de tijd voor hè? :-)

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Interessante toevoeging Arthur, dank daarvoor. Niet iedereen zal zo makkelijk zelf met HTML aan de slag kunnen, lijkt me zo. En geldt dit ook voor tijdelijke wijzigingen in je openingstijden? Daar gaat dit artikel namelijk over en als ik zo snel je reactie beoordeel, gaat dit over de standaard openingstijden.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.